Uimahalliharjoitukset vuonna 2024
26.11.2023
Talven uimahalliharjoitukset alkavat 21.1.2024. Uimahalliharjoituksiin pitää ilmoittautua etukäteen K-PRM Halliharjoitukset whats's app ryhmässä (ryhmään voi liittyä Linkit-välilehdeltä). Kaikki harjoitukset pidetään perättäisinä viikkoina, mikäli kysyntää hallivuoroille riittää. Harjoituspäivämäärät löytyvät tapahtumakalenterista.
Tule harjoittelemaan tekniikat kuntoon talven aikana hyvissä olosuhteissa! Lämpimässä kirkkaassa vedessä ja turvallisessa ympäristössä on helppo kokeilla kaatumista ja kajakista poistumista, harjoitella kaatuneen melojan pelastamista tai vaikka eskimokäännöstä. Lisäksi hallissa on hyvä harjoitella melontatekniikat kuntoon ennen kesän melontoja.
Uimahalliharjoitukset on tarkoitettu kaikille, sekä jäsenille että muille harjoittelusta kiinnostuneille. Uimahallilla on käytössä seuran koko koskikalusto, muutamia jäsenten koskikajakkeja, sekä pari seuran merikajakkia. Lisäksi käytössä on 2 kpl juniorikajakkeja (koski ja meri), joten myös nuorempi väki pääsee harjoittelemaan sopivalla kalustolla. Jokainen harjoituksiin tuleva maksaa itse uimahallimaksun.
Hallivuoromme ovat sunnuntaisin uimahallin sulkeutumisen jälkeen. Uimahallin kassa sulkeutuu 19.15., jonka jälkeen ei enää pääse halliin, vaikka ulko-ovi on avoinna 19.30 saakka. Meille varattuna on iso allas, jonka alueelle saa mennä 19:30 ja altaasta tulee poistua viimeistään 21.00. Kaluston voi kantaa kellarista ylös ennen vuoron alkua, mutta ison altaan reunalle kaluston vienti on sallittua vasta vuoron alettua. Uimahallista täytyy poistua 21.30 mennessä.
Joka harjoitukselle on vetäjä. Vetäjä huolehtii pääasiallisesti harjoitusten sujumisesta, aikataulujen pitämisestä yms. Kaikki osallistujat osallistuvat kaluston kantamiseen, uimapuomien irrottamiseen ja kiinnittämiseen jne. Vetäjät ja mahdolliset etukäteen päätetyt ohjelmat/harjoitteet päivitetään kalenteriin myöhemmin. Ilmoita halukkuudestasi (mjmaenpaa@gmail.com) ottaa harjoitus vastuullesi. Kuka vain aikaisemmin harjoituksessa mukana ollut, joka tuntee käytännöt, voi ottaa harjoituksen vastuulleen.
Pyydämme huomioimaan, että uimahallissa on seuran kaluston lisäksi myös jäsenistön omia kajakkeja. Kaikki eivät luonnollisesti tunnista erilleen seuran ja jäsenten kajakkeja, joten huolehdi aina kalustosta paremmin kuin omastasi. Jos irrotat kalustosta jalkatukia tai muutat säätöjä yms. palauta ne aina entiselleen harjoittelusi päätyttyä.
Vinkkejä harjoitteluun: www.melontaopas.fi
Kuvan alta löydät listauksen vinkeistä uimahalliharjotteluun. Antoisia harjoituksia kaikille!
Vinkkejä uimahalliharjoitteluun
Jos et ehdi koko listaa treenaamaan talven aikana, kokeile ainakin kohdat 1-2:
1) Kaatuminen, aukkopeiton avaaminen ja kajakista poistuminen
Sen varalta, että joskus syystä tai toisesta kaadut meloessa, on kajakista poistumisen onnistuttava. Tähän harjoitteeseen kannattaa hakea rutiinia ja pyrkiä totuttelemaan veteen, hakien näin rauhallisuutta suoritukseen. Kaatumisen pelosta on hyvä opetella pois, koska se saatta olla esteenä melontataidoissa edistymiselle. Harjoitteeseen voi hyvin hakea turvaa ja varmuuttaa tekemällä harjoitteen altaan matalassa päässä kaverin seistessä kajakin vieressä. (http://www.melontaopas.fi/3-2)
2. Kaatuneen kajakin tyhjennys ja melojan auttaminen kajakkiin
Tämä on joka melojan perustaito ja edellytys turvalliselle melonnalle avovedessä. Sanotaan, että ei tule meloa yksin, vaan aina kaverin kanssa. Kaveristakaan ei kuitenkaan ole juuri apua, jos ei tämä taito ole molemmilla hallussa.
Jos käy kerran elämässään uimahallissa harjoittelemassa melontataitoja, niin kohdat 1 ja 2 kannattaa ehdottomasti kokeilla ja harjoitella. (http://www.melontaopas.fi/3-3) (http://www.melontaopas.fi/3-5)
3. Yksinmelonnan pelastautumistaidot
Jos kaikesta huolimatta aiot meloa yksin, on nämä yksinmelonnan turvallisuustaidot hallittava.
Kajakin tyhjentäminen yksin: http://www.melontaopas.fi/3-4
Pelastautuminen melakellukkeella: http://www.melontaopas.fi/3-6
"Cowboy" -tyylinen kiipeäminen kajakkiin: https://www.youtube.com/watch?v=P9VgFiW92j8
Jos osaat jo eskimokäännöksen, kannattaa harjoitella myös: https://www.youtube.com/watch?v=UQHKn8VWy3o
4. Ennen kaatumista
Vaikka viime kädessä kaikkien on tärkeä osata pelastautumistaidot, on myös erityisen tärkeää harjoitella, miten voit ehkäistä kaatumista ja edelleen välttyä pelastuksien tekemiseltä.
Harjoittele tasapainon pitämistä: http://www.melontaopas.fi/1-3
Jos tasapaino pettää, voit pelastua kaatumiselta tuentojen avulla: http://www.melontaopas.fi/4-1
Alatuenta: http://www.melontaopas.fi/4-2
Ylätuenta: http://www.melontaopas.fi/4-3
Tuentoja kannattaa harjoitella runsaasti, jotta saat ne tapahtumaan vaistonvaraisesti tasapainon menettämisen yllättäessä.
5. Keulaeskimo
Ennen eskimokäännöksen harjoittelun aloittamista, kannattaa harjoitella tekemään keulaeskimo. Tässä harjoituksessa opit käyttämään lantiota tehokkaasti eskimokäännöksen vaatimalla tavalla. Kun tämä harjoite sujuu, voit tarttua melaan ja alkaa harjoitella eskimokäännöstä melaa käyttäen.
https://www.youtube.com/watch?v=HEYPX-RNvnY
Keulaeskimo ei ole pelkästään harjoite itsenäisen eskimokäännöksen tekemiselle, vaan sitä voi hyvin käyttää pelastautumiseen kaverin avustuksella, jos ei itsenäinen melalla tehty eskimokäännös ota onnistuakseen. Tätä voit harjoitella hallissa sekä kaverin kanssa, että uima-altaan reunaa apunasi käyttäen.
6. Eskimokäännös
Eskimokäännös on ainoa tehokas yksinään melovan melojan pelastautumistapa kylmässä vedessä. Hallissa on helppo harjoitella eskimokäännöstä avustajan kanssa.
Vinkki: Kun on pää alaspäin veden alla, nenän kautta menee vettä sisään, jos ei pidä ylipainetta pienellä puhalluksella. Nenänipsua ja uimalaseja tai vaihtoehtoisesti nenän peittäviä sukelluslaseja voi hyvin käyttää harjoittelussa. Uima- ja sukelluslaseista on myös se hyöty, etteivät "suunnat mene sekaisin".
Eskimokäännöksen sujuessa hyvin, voit viedä harjoittelua pidemmälle, vaikka seuraavasti:
- Eskimokäännös silmät kiinni
- Melasta ote vain yhdellä kädellä
- Pienilapaisen tai lavattoman melan käyttö
- Eskimokäännös ilman melaa (käsieskimo)
- Re-entry - kaatuneeseen kajakkiin meno ja kajakin kääntö oikeinpäin
- Edellämainittuja voi tietysti vielä yhdistellä.
- jne.
Erilaisia eskimokäännösvariaatioita on varmasti kymmeniä, ellei satoja. Mahdollisimman monen eskimokäännöksen hallinta antaa varmuutta tekemiiseen. Tässä harjoittelussa eivät haasteet ja mahdollisuudet lopu kesken.
7. Melatekniikat
Melonnan turvallisuustaitojen harjoittelun lisäksi uimahallissa on hyvä opetella talven aikana myös erilaisia melonta- ja melatekniikoita. Eri melonta- ja ohjaustekniikoiden harjoittelua rajoittaa hiukan hallissa käytössä oleva kalusto ja tilan rajallisuus. Melatekniikoita pystyy kuitenkin hyvin opettelemaan myös uimahallissa. Kannattaa tutustua seuraaviin melontatutoriaaleihin ja videoihin ja harjoitella tekniikoita uimahallissa:
https://www.youtube.com/watch?v=8cJVmYQnAXY
Lisävinkkejä harjoitteluun
Nettisivujen media-osiosta löydät EPP-taitokoejärjestelmän mukaisten taitokokeiden vaatimukset ja kokeiden suoritusohjeet. Käy tutustumassa, treenaa taidot kuntoon talven aikana ja osallistua taitokokeisiin tulevalla avovesikaudella! https://www.kprm.fi/media/